BioNews editie 26

BioNews editie 26 – Juni / Juli 2016 is beschikbaar.

BioNews is de maandelijkse nieuwsbrief van de Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA), gericht op het onderzoek naar biodiversiteit en het toezicht op de Nederlandse Cariben. BioNews biedt u een overzicht van de lopende onderzoeks- en monitoringsprojecten en biedt een regelmatige update over wat er momenteel speelt op onze eilanden.

In juni organiseerde het Save Our Sharks Project de tweede Dutch Caribbean Shark Week, die in het hele Koninkrijk der Nederlanden werd gevierd. Vele haai-gerelateerde activiteiten werden georganiseerd om het bewustzijn van haaibescherming te vergroten. Met trots delen wij het resultaat van onze collega’s die hard gewerkt hebben om Shark Week tot een groot succes te maken!

In dit nummer richten wij onze aandacht op onderzoeks- en monitoringsprojecten waarbij burgerwetenschap een belangrijk onderdeel vormt. De betrokkenheid van niet-professionele wetenschappers kan van onschatbare waarde zijn, zowel voor het verzamelen van gegevens als de interpretatie van de resultaten. Gelukkig zijn er veel gepassioneerde natuurliefhebbers die onze natuurbeschermingsorganisaties helpen. Wij concentreren ons op twee projecten die uw hulp kunnen gebruiken bij het vergaren van informatie om de onderzoeksvragen te beantwoorden. We hopen de bevindingen van deze projecten in toekomstige edities van BioNews te presenteren.

Ons eerste artikel gaat over een langlopend project dat kijkt naar de motivatie van mensen om de natuur te beschermen op Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Dit belangrijke onderzoek heeft als doel methodes te ontwikkelen die de menselijke betrokkenheid bij de bescherming van natuurgebieden stimuleren. Om te helpen met het verzamelen van de nodige gegevens kan er een online enquête worden ingevuld.

Het tweede project is gericht op de Diadema antillarum zee-egel. Begin jaren 80 resulteerde een massale sterfte van deze belangrijke herbivoren in de degradatie van koraalriffen. Onderzoekers bekijken de huidige status van deze zee-egels in het Caribisch gebied. Waarnemingen van burgerwetenschappers worden online verzameld om het herstelproces en de gezondheid van het rif in kaart te brengen.

Ten slotte presenteren wij een artikel over de beheersing van de invasieve Afrikaanse reuzenslak op Sint Eustatius.

Met dank aan onze partners, natuurbeschermers en wetenschappers voor hun waardevolle input en ondersteuning. Wij hopen dat u BioNews met plezier leest!

Download BioNews editie 26 (Engelstalig)

Meld u aan en ontvang BioNews voortaan per e-mail

© Copyright 2015
Dutch Caribbean Nature Alliance