Bonaire

bonairemap

Bonaire is een vlak, droog eiland met een ruige schoonheid, gevormd uit oude, fossiele koraalriffen. Het bevindt zich aan de rand van een diepe trog in de oceaanbodem, waardoor het gescheiden wordt van het Zuid-Amerikaanse vasteland. Het 38 bij 11 kilometer grote eiland is dooraderd met grotten en is grotendeels begroeid met cactusbossen en acacia’s. In de omringende warme, heldere zee bevinden zich ongerepte, eindeloze franjekoraalriffen die het leefgebied vormen van talloze vissoorten.

Bijzondere leefgebieden

De prachtige koraalriffen van Bonaire zijn het leefgebied van bijna elke soort hard en zacht koraal die men vindt in het Caribisch gebied. Meer dan 340 vissoorten leven hier, waarmee het tot de gezondste en rijkst ontwikkelde koraalriffen van de gehele regio behoort. Lac, de grootste, halfgesloten lagune in de Nederlandse Cariben, is beschut tegen beukende golven door een uitgestrekt barrièrerif. De ontoegankelijke mangroven bieden nestplaatsen en een veilig leefgebied aan fregatvogels, reigers, flamingo’s, pelikanen en bedreigde visarenden. De zeegrasbedden in de lagune zijn een belangrijke kraamkamer voor rifvissen en een foerageergebied voor de bedreigde grote kroonslak en groene schildpad. Hyperzoute lagunes (Saliñas) in het Washington Slagbaai Nationaal Park zijn broedplaats en foerageergebied voor veel soorten trekkende watervogels, waaronder de bedreigde Caribische Flamingo, die een broedkolonie heeft in het Pekelmeer bij het zoutwingebied op het zuiden van het eiland.

Beschermde gebieden

Washington Slagbaai Nationaal Park, opgericht in 1969, is het oudste en grootste beschermde natuurgebied in de Nederlandse Cariben. Het vormt een leefgebied van meer dan 35 km² voor de lokale soorten van het eiland zoals flamingo’s, papegaaien en leguanen. Ook is het een belangrijke pleisterplaats voor trekvogels uit Noord-Amerika. De stranden langs de 15 kilometer lange kustlijn van het park bieden de belangrijkste nestlocatie voor de vier soorten zeeschildpadden die men aantreft in de Cariben.

Het Bonaire Nationaal Onderwater Park, opgericht in 1979 en wereldberoemd vanwege het introduceren van de verplichte toegangsprijs voor duikers, omvat 27 km² aan franjerif, zeegrasvelden en mangroven. Bonaires koraalriffen beginnen direct aan de waterlijn en strekken zich uit tot 300 meter uit de kust. Het onderwaterpark heeft een fantastische natuurlijke diversiteit en vormt het leefgebied voor een verbazingwekkend rijk zeeleven. Klein Bonaire, het onbewoonde buureilandje voor de westkust van Bonaire, wordt beheerd als onderdeel van het Onderwater Park. Het bevat de meest ongerepte vegetatie van het eiland, en is een belangrijke pleisterplaats voor trekvogels en de zandstranden bieden belangrijke nestelplaatsen aan de bedreigde Karet- en Onechte karetschildpadden. Beide parken worden beheerd door STINAPA Bonaire, een onafhankelijke, particuliere natuurbeschermingsorganisatie, opgericht door het eilandbestuur.

 

© Copyright 2015
Dutch Caribbean Nature Alliance