Eilanden

 • Met een bevolking van minder dan 300.000 inwoners en een oppervlakte van ongeveer 800 vierkante kilometer, worden de kleine en afgelegen Nederlands Caribische eilanden gemakkelijk over het hoofd gezien. Echter, hun natuurlijk erfgoed is buitengewoon rijk en divers waardoor ze de belangrijkste ‘hotspot’ voor biodiversiteit binnen het Koninkrijk der Nederland vormen.

   

  Biodiversiteit hotspot

  De Nederlandse Caribische eilanden bevatten unieke, wereldwijd belangrijke en bedreigde soorten en habitats, variërend van primair regenwoud tot prachtige koraalriffen, en van de zeldzaamste plant van het Koninkrijk – de Statia Milkweed tot kritisch bedreigde zeeschildpadden. De eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao alleen al zijn de thuisbasis van meer dan 170 endemische soorten en ondersoorten: Planten en dieren, die alleen voorkomen in één bepaalde regio en nergens anders ter wereld.

  locatie-eilanden

  De Nederlandse Caribische eilanden vormen twee afzonderlijke groepen, de Bovenwindse eilanden Saba, St. Eustatius en St. Maarten in de buurt van Puerto Rico en de Benedenwindse eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao, dicht bij de kust van Zuid-Amerika. Ze worden niet alleen gescheiden door meer dan 900 kilometer open water, maar zijn ook taalkundig, cultureel, ecologisch en geologisch zeer divers.

  Rijk aan vegetatie

  De vegetatie van de Benedenwindse eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao bestaat bijna uitsluitend uit cactus, acacia, en andere bomen en droog-liefhebbende planten. Bonaire en Curaçao zijn echte oceanische eilanden, gescheiden van het vasteland van Zuid-Amerika een diepe oceanische geul. Aruba daarentegen maakte vroeger deel uit van het Zuid-Amerikaanse vasteland. Bonaire riffen worden beschouwd als één van de gezondste in het Caribisch gebied. Koraalriffen omringen de eilanden Curaçao en Bonaire en de drie eilanden hebben aanzienlijke zeegrasvelden en mangrovebossen evenals uitgebreide baaien.

  De Bovenwindse eilanden Saba en Sint Eustatius zijn van vulkanische oorsprong met weelderige vegetatie, variërend van cactus, zee-druif en aloë in de kustgebieden tot tropische regenwouden gedomineerd door varens, mahonie en kapok bomen op grote hoogte. In de omringende wateren komen koraalriffen en zeegrasvelden voor. Daarnaast zijn er op St. Maarten ook mangrovebossen aanwezig.

  Lees meer over onze eilanden op www.DCNAnature.org

 • Calendar-2015_wit

© Copyright 2015
Dutch Caribbean Nature Alliance