Over de Dutch Caribbean Nature Alliance

Zes parkorganisaties van de Nederlands Caribische eilanden namen in 1998 het initiatief tot een regionaal samenwerkingsverband ter ondersteuning en versterking van de natuurbescherming op hun eilanden. Deze samenwerking van parkorganisaties uit Aruba en de toenmalige Nederlandse Antillen (Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten) kreeg in 2005 officieel vorm in de Dutch Caribbean Nature Alliance, kortweg DCNA.

dcna-group-photo

Het doel van deze verbindende organisatie is om de omvangrijke biologische rijkdommen van deze eilanden op land en in zee te beschermen en behouden voor komende generaties. DCNA ontwikkelt daartoe duurzame financieringsbronnen als een trust fund, bouwt kennis en ervaring op via trainingen, workshops en stafuitwisseling en promoot de overweldigend mooie en bijzondere natuur.

Biodiversiteit Hotspot

Op de tot de verbeelding sprekende Nederlands Caribische tropische eilanden vind je een overvloed aan mondiaal bedreigde ecosystemen met een rijke biodiversiteit. De natuur varieert van uitbundig regenwoud tot adembenemende koraalriffen en parelwitte zandduinen. Dankzij deze rijke biodiversiteit gedijen vele bedreigde soorten er goed. In fragiele ecosystemen als mangroven, onderwaterbergen en koraalriffen komen naast zeeschildpadden onder andere vele koraalsoorten, flamingo’s, papegaaien en een oneindigheid aan tropische vissoorten voor.

kolibri

DCNA richt zich niet alleen op duurzaam beheer van de huidige beschermde gebieden, maar ook op het vergroten van bewustzijn en kennis van de waarde van de natuur. De omvangrijke biologische rijkdom van de eilanden is de basis van één van de belangrijkste bestaansbronnen: het toerisme.

Een Ondersteunend Netwerk

De parkorganisaties realiseren zich dat voor het instandhouden van deze internationale biodiversiteitshotspot en voor de duurzame economische ontwikkeling van de eilanden zowel nationale als internationale inspanning noodzakelijk is. DCNA zorgt er als verbindende organisatie voor dat parkorganisaties worden ondersteund door een groep van lokale en internationale natuurliefhebbers en organisaties die het belang van bescherming van biodiversiteit in de Nederlandse Cariben een warm hart toedragen. Prinses Beatrix besloot in 2006 om Beschermvrouwe te worden van DCNA, naast de beschermheren prof. Nico Visser en dhr. Jaime Saleh. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) onderkent de noodzaak tot bescherming van deze prachtige natuur en ondersteunt DCNA financieel.

Het regionale netwerk van de parkorganisaties is weliswaar jong, maar kent al vele successen. Dit is vooral te danken aan de inzet van de deelnemende partijen in DCNA. Met professionaliteit en groot enthousiasme wordt gewerkt aan de bescherming van de rijke biodiversiteit en het behoud van de bijzondere natuur in het Nederlands Caribische gebied.

Lees meer over e biodiversiteit van onze eilanden op www.DCNAnature.org

© Copyright 2015
Dutch Caribbean Nature Alliance