Saba

sabamap

Het kleine eiland Saba is de top van een 500.000 jaar oude vulkaan, die 5000 jaar geleden voor het laatst is uitgebarsten en nu wordt beschouwd als slapend. Het hoogste punt van het eiland is de 877 meter hoge piek van Mount Scenery. Omgeven door steile kliffen aan alle zijden vindt men op Saba geen permanente stranden en maar één aanlegplaats. Het grootste deel van het eiland is bedekt met weelderig primair en secundair nevelwoud.

Bijzondere leefgebieden

Het “Elfin Montane Cloud” bos (“sprookjesbos”) op Mount Scenery wordt gedomineerd door 200 jaar oude Bergmahoniebomen. De bomen zijn bedekt met planten en mossen die regenwater opnemen van de omringende wolken. Die vrijwel permanent aanwezige wolken voorzien het bos van vocht. Onder water heeft Saba spectaculaire pinakels (“pinnacles”) vulkanische erupties die omhoog rijzen vanaf de oceaanbodem tot ongeveer 30 meter van de oppervlakte. Deze pinakels zijn bedekt met koralen en sponzen die grote aantallen vis aantrekken, waaronder haaien, tonijn en jagende zeeschildpadden. Grote rovende zaagbaarzen, snappers en ‘grunts’ floreren vanwege de restricties voor de lokale visserij. De ondergelopen atol Saba Bank (11 kilometer van Saba) is de op twee na grootste van zijn soort ter wereld en is erg rijk aan biodiversiteit. Het is een zeeheuvel met een afgeplatte top die 1800 meter omhoogkomt vanaf de diepe zeebodem. De atol is gekroond met een ring van groeiend koraalrif en heeft een rijke variatie aan andere mariene ecosystemen. De Saba Bank beslaat meer dan 2000 km² en vormt het leefgebied voor meer dan 200 soorten vis, inclusief een recentelijk nieuw ontdekte soort. Ook zijn er twaalf nieuw ontdekte soorten planten (algen, wieren).

Beschermde gebieden

Op land is er een 43 km² groot beschermd natuurgebied, dat in 1999 door de familie Thissel is geschonken aan de Saba Conservation Foundation. Lokaal spreekt men over het gebied als de zwavelmijn. De zeldzame Roodsnavelkeerkringvogel vindt hier belangrijke broedplaatsen. Mount Scenery, met zijn top van 877 meter, is het hoogste punt van de Nederlandse Cariben en is een gebied met hooggelegen nevelwoud.
Het Saba Nationaal Onderwater Park, opgericht in 1987, bevat ongeveer 13 km² ongerept koraalrif.

 

© Copyright 2015
Dutch Caribbean Nature Alliance