Sint Maarten

stmaartenmap

St. Maarten, dat een oppervlakte heeft van 96 km², is een eiland met twee persoonlijkheden. Politiek gezien is de ene helft (St. Maarten) Nederlands, en de andere helft (Saint Martin) Frans. Natuurwetenschappelijk gezien is het westelijke gedeelte een atol van laagland rondom een lagune, terwijl het oostelijke gedeelte een keten van kegelvormige heuvels is. Het eiland heeft witte zandstranden en talrijke baaien. Er zijn drie brakwater meren waar vier soorten mangrove voorkomen. Ook is er een uniek zoutwatermeer.

 

Bijzondere leefgebieden

Het best ontwikkelde mangrovebos van het eiland is te vinden in Simpson Bay Lagoon en Mullet Pond. De begroeiing bestaat uit altijd groene bossen en (door droogte) bladverliezende soorten, gemengde doornstruwelen en altijd groen vetplantstruikgewas. De mangrovebossen zijn belangrijke broedplaatsen voor rifvissen en ander onderwaterleven. ‘Patch’ riffen bevinden zich ongeveer twee kilometer uit de kust tot een diepte van 15 meter. De riffen bevatten een overvloed van wel 20 hoofdsoorten koraal en fungeren als voortplantingsgebied voor veel rifvissen en ongewervelden. Zeegrasvelden strekken zich uit van Great Bay tot Cupecoy Beach. Het zijn belangrijke voortplantingsgebieden voor kreeftachtigen en zeeschelpen. Mangroven en zeegrasvelden zijn belangrijk voor stabilisering van de kustgronden, bescherming tegen orkanen en voor de waterkwaliteit. De met uitsterven bedreigde Karet-en Lederschildpadden nestelen beiden op St. Maarten. Verschillende eilandjes voor de kust, zoals Pelican Rock en Molly B’Day, zijn ook belangrijk als broedgebied voor kust- en zeevogels.

 

Beschermde gebieden

Het St. Maarten Onderwater Park, opgericht in 1997, beslaat ruim 51km². Het omringt het hele Nederlandse deel van het eiland tot 200 meter uit de kust. Het bevat mangrovebossen, zeegrasbedden, rotskusten en koraalriffen. De rotseilanden in het park herbergen belangrijke broedplaatsen voor zeevogels zoals de Bruine pelikaan, de nationale vogel. Het onderwaterpark vormt het leefgebied van verschillende soorten rifvissen, zeeschildpadden, kreeften en de zeldzame grote kroonslak. De natuur in de kustzone speelt een belangrijke rol in de bescherming tegen erosie door de zee.

 

© Copyright 2015
Dutch Caribbean Nature Alliance